권영주(權寧珠) 교수

식품생명공학과

권영주 프로필 사진
권영주 교수는 미국 메릴랜드 대학에서 노화가 식품생리활성 성분인 커큐민의 대장암 예방에 미치는 영향을 주제로 박사학위를 취득하였다.  이후, 미국 필라델피아 Fox Chase Cancer Center에서 박사후 연구원, 캔자스 의과대학에서 Senior Scientist로 재직하면서, 난소암의 표적치료, 종양미세환경과 암의 상호작용에 의한 암의 악성화에 관한 연구를 수행하였다.  현재는 암과 대사질환을 중심으로 식품생리활성 성분의 질병 억제 기능을 연구하고 있다.
  • 식품산업융합기술연구소장
  • 신공학관 458호
  • 02-3277-3103
  • 연구관심분야
    • 식품생리활성 성분의 항암 작용 및 기전 규명, 식품생리활성 성분의 항비만 평가, 생리적 환경을 고려한 질병모델 연구, 식품의 안전성/독성 평가
연구실적
  • Assessing dietary bisphenol A exposure among Koreans: comprehensive database construction and analysis using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A-CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE & RISK ASSESSMENT, 2024, v.41 no.8, 1018-1055
    SCIE Scopus dColl.
  • Differential curcumin absorption and curcumin-induced STAT3 inhibition during 3T3-L1 cell adipogenesis in 2D and 3D cultures Discover Applied Sciences, 2024, v.6 no.1, 13
    Scopus dColl.
  • Potential Pro-Tumorigenic Effect of Bisphenol A in Breast Cancer via Altering the Tumor Microenvironment CANCERS, 2022, v.14 no.12, 3021
    SCIE Scopus dColl.
  • Epithelial-stromal communication via CXCL1-CXCR2 interaction stimulates growth of ovarian cancer cells through p38 activation CELLULAR ONCOLOGY, 2021, v.44 no.1, 77-92
    SCIE Scopus dColl.
  • Estimation of Dietary Capsaicinoid Exposure in Korea and Assessment of Its Health Effects NUTRIENTS, 2021, v.13 no.7, 2461
    SCIE Scopus dColl.
  • Possible beneficial effects of N-acetylcysteine for treatment of triple-negative breast cancer Antioxidants, 2021, v.10 no.2, 1-22
    SCIE Scopus dColl.
  • Development of a database of capsaicinoid contents in foods commonly consumed in Korea FOOD SCIENCE & NUTRITION, 2020, v.8 no.8, 4611-4624
    SCIE Scopus dColl.
  • Immuno-Resolving Ability of Resolvins, Protectins, and Maresins Derived from Omega-3 Fatty Acids in Metabolic Syndrome Molecular Nutrition and Food Research, 2020, v.64 no.4, 1900824
    SCIE Scopus dColl.
  • Use of saw palmetto (Serenoa repens) extract for benign prostatic hyperplasia Food Science and Biotechnology, 2019, v.28 no.6, 1599-1606
    SCIE Scopus KCI dColl.
  • Food-derived polyphenols inhibit the growth of ovarian cancer cells irrespective of their ability to induce antioxidant responses Heliyon, 2018, v.4 no.8, e00753
    Scopus dColl.
  • Luteolin as a potential preventive and therapeutic candidate for Alzheimer's disease Experimental Gerontology, 2017, v.95, 39-43
    SCIE Scopus dColl.
  • Regulation of HGF and c-MET Interaction in Normal Ovary and Ovarian Cancer: Importance of Targeting c-MET and HGF Interaction REPRODUCTIVE SCIENCES, 2017, v.24 no.4, 494-501
    SCIE Scopus dColl.
  • Thiol-reducing agents prevent sulforaphane-induced growth inhibition in ovarian cancer cells FOOD & NUTRITION RESEARCH, 2017, v.61
    SCIE Scopus dColl.
  • Association of curry consumption with blood lipids and glucose levels Nutrition Research and Practice, 2016, v.10 no.2, 212-220
    SCIE Scopus KCI dColl.
  • Effect of trans–fatty acids on lipid metabolism: Mechanisms for their adverse health effects Food Reviews International, 2016, v.32 no.3, 323-339
    SCIE Scopus dColl.
  • Mechanism-based management for mucositis: option for treating side effects without compromising the efficacy of cancer therapy ONCOTARGETS AND THERAPY, 2016, v.9, 2007-2016
    SCIE Scopus dColl.
  • Effective inhibition of c-MET-mediated signaling, growth and migration of ovarian cancer cells is influenced by the ovarian tissue microenvironment ONCOGENE, 2015, v.34 no.2, 144-153
    SCIE Scopus dColl.
  • PTN signaling: Components and mechanistic insights in human ovarian cancer MOLECULAR CARCINOGENESIS, 2015, v.54 no.12, 1772-1785
    SCIE Scopus dColl.
  • Curcumin as a cancer chemotherapy sensitizing agent Journal of the Korean Society for Applied Biological Chemistry, 2014, v.57 no.2, 273-280
    Scopus dColl.
  • Estimation of curcumin intake in Korea based on the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (2008-2012) NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 2014, v.8 no.5, 589-594
    SCIE KCI Scopus dColl.
  • [저역서] Present Knowledge in Food Safety Elsevier, 2022, 1154
강의
  • 2024-2학기

  • 2024-1학기

    • 생화학이론및실험Ⅱ 강의 계획서 상세보기

      • 학수번호 36815분반 01
      • 3학년 ( 3학점 , 3시간) 금 5~6 (공학A103) , 금 7~7 (공학)
    • 식품기능성및독성학 강의 계획서 상세보기

      • 학수번호 38446분반 01
      • 4학년 ( 3학점 , 3시간) 화 3~3 (공학A102) , 목 2~2 (공학A102)
  • 2023-2학기

  • 2023-1학기

    • 식품기능성및독성학 강의 계획서 상세보기

      • 학수번호 38446분반 01
      • 4학년 ( 3학점 , 3시간) 화 2~2 (공학A102) , 금 3~3 (공학A102)
  • 2022-2학기

  • 2022-1학기

  • 2021-2학기

    • 생화학이론및실험I 강의 계획서 상세보기

      • 학수번호 36814분반 01
      • 2학년 ( 3학점 , 3시간) 목 5~6 (공학) , 목 7~7 (152)
      • 영어강의 속강, 일부 주차 대면수업(필수)(강의계획안 참조)
    • 식품기능성및독성학 강의 계획서 상세보기

      • 학수번호 38446분반 01
      • 3학년 ( 3학점 , 3시간) 월 3~3 (공학) , 수 2~2 (152)
  • 2021-1학기

    • 생화학이론및실험II 강의 계획서 상세보기

      • 학수번호 36815분반 01
      • 3학년 ( 3학점 , 3.5시간) 금 5~6 (공학) , 금 7~7 (151)
      • 영어강의 일부주차 대면수업(강의계획안 참조)
    • 분자/세포생물학 강의 계획서 상세보기

      • 학수번호 G15355분반 01
      • 학년 ( 3학점 , 3시간) 화 2~3 (공학)
학력

University of Maryland, College Park Ph.D.(Food Science)

이화여자대학교 이학석사(식품영양)

이화여자대학교 이학사(식품영양)